Обережно! Небезпечні рослини

Не всі рослини та їхні плоди, що зростають в дикій природі, можна чіпати, нюхати і тим більше їсти. Контактування з деякими лісовими та польовими рослинами може обернутися тяжким отруєнням. Це пояснюється наявністю в рослинах різних отруйних речовин, які можуть спровокувати хворобу, опік або смерть людини.

До токсичних речовин відносяться: ефірні олії, алкалоїди, органічні кислоти, смоли, токсоальбуміни та ін. Отруйні речовини можуть міститися у листках, квітках, плодах, насінні, стеблах, коренях, кореневищах, цибулинах, бульбах. Тому найбільш поширені види отруйних рослин необхідно добре знати та вміти розпізнавати.

Борщівник

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечний: При контакті зі шкірою підвищує її чутливість до ультрафіолету, може викликати опік 1-3 ступеня. Наслідки відчутні не одразу – опіки проявляються через кілька годин після контакту. Якщо вже так вийшло і сік потрапив на шкіру, ретельно промийте її водою з милом і не з’являйтеся на сонці протягом двох днів.

         Зовнішній вигляд: Рослина має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів і більше. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Діаметр парасольки від 1 до 1,5 м.

         Де росте: Біля доріг, розташованих біля лісу. Також – на галявинах і пустирях.

Аконіт (Борець)

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечний: Аконіт настільки небезпечний, що отруєння може відбутися навіть після дотику до листя голими руками, оскільки отрута дуже швидко і легко всмоктується. Містить отруйний алкалоїд – аконітин. Щоб захистити себе, рекомендується купить тактические перчатки, які забезпечують не тільки захист від механічних пошкоджень, але й здатні ізолювати шкіру від отруйних речовин. При контакті зі шкірою аконіт викликає свербіж, а якщо аконіт виявиться в роті – не уникнути опіків і болю. Після контакту з рослиною швидко погіршується стан – спочатку частішає, а потім уповільнюється дихання, може бути запаморочення, параліч м’язів, зниження температури і озноб, мимовільне сечовипускання. Для летального результату достатньо всього двох міліграмів аконітину.

         Зовнішній вигляд: Росте кущами. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору.

         Де росте: На березі річок, гірських луках і навіть біля доріг. Головний критерій його розташування – вологий ґрунт.

         Цікава інформація: З сивої давнини відомі людям отруйні властивості аконітів. В східній  Індії аконіт входив до суміші, якою обробляли наконечники для стріл. Противник помирав одразу після влучання, навіть якщо поранення не було смертельним.

Блекота чорна

Стаття – Отруйні рослини України

         Зовнішній вигляд: Відрізняється дуже неприємним запахом. Але її плоди у формі глечика можуть зацікавити дітей. Блекота виростає до півтора метра у висоту, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками.

Чим небезпечна: Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки.Дуже небезпечно, коли насіння блекоти, а воно подібне за формою і кольором, змішується з насінням маку. Ознаки отруєння з’являються вже через 10-20 хвилин. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках  можна втратити свідомість або навіть впасти в кому.

         Де росте: Біля доріг або житлових будинків, на оброблюваних полях.

Беладона

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечна: Перші ознаки отруєння з’являються протягом 20 хвилин. У людини хрипить голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки — від паралічу легенів або судинної недостатності.

         Зовнішній вигляд: Має високі стебла і багато відгалужень. Восени на пагонах достигають блискучі чорні, дуже подібні до вишень ягоди. Вони навіть на смак нагадують вишні – такі ж кислувато-солодкі. От якраз вони і ваблять до себе найбільше.

         Де росте: Любить букові, дубові та інші ліси. Зростає також на узліссях, біля річок.

         Цікава інформація: Латинська назва рослини «атропа беладона». Атропа – ім’я давньогрецької богині, що створює нитку людського життя. Урветься нитка – і гине людина. Так і з беладоною, якщо спробувати її ягід: жодною ниткою життя не повернеш.

Віх отруйний (Цикута)

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечний: Якщо віх потрапив у шлунок, протягом 20 хвилин виявляються перші ознаки отруєння – пронос і блювота. Також серед симптомів – підвищене слиновиділення, біль у животі і напади, які можуть призвести до смерті.

         Зовнішній вигляд: Має розгалужене стебло, двопере і трипере листя. Влітку з’являються білі маленькі квіти, що утворюють парасольку. Кореневище цикути до осені стає порожнистим, з характерними перегородками. Запах і навіть смак тканин цикути дуже нагадує моркву. Це часто вводить в оману дітей, які граються біля води. До того ж з порожнистих стебел цикути вони роблять іграшкові дудки і довго тримають їх у роті. Це також викликає сильні опіки ротової порожнини. Тому дітей необхідно привчити розпізнавати цикути, а за змогою тримати їх подалі від небезпечних заростей.

         Де росте: Росте вздовж берегів річок, на заболочених луках, на мілинах стоячих водойм.

         Цікава інформація: Згідно з даними грецького філософа Платона, Сократ був отруєний цикутою. Давньогрецький філософ Сократ, як відомо, випив кубок отрути за вироком афінського суду. Обставини його смерті описані відразу в декількох джерелах, і всі ці джерела вказують на те, що отрута, яку плеснули в кубок мислителю — це цикута, досить поширена тоді в Греції отрута. Відомо, що спорожнивши кубок, Сократ почав ходити по тюремній камері взад і вперед. Коли у нього почало віднімати ноги, він ліг. Поступово його тіло холоділо і німіло від ніг до живота. А коли оніміння дійшло до серця, великий філософ помер.

         Сучасні токсикологи стверджують, що якщо в кубку і правда була цикута, то симптоми були б зовсім інші. Цікутотоксин викликає сильні судоми, про які свідки смерті Сократа не згадують зовсім. Чим же його отруїли?

         Найімовірніший варіант — болиголов плямистий. Це зараз ботаніки розділяють цикуту і болиголов, вважаючи їх самостійними видами рослин сімейства Зонтичних. Стародавні греки такого поділу не знали, тому могли і переплутати. У болиголова інша діюча речовина — коніїн. Саме він викликає м’язовий параліч, втрачу чутливості і інші симптоми, які очевидці спостерігали у Сократа.

Болиголов плямистий

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечний: Вся рослина містить в собі отруйний алкалоїд — коніїн, від якого настають запаморочення і смерть. Також ознаками отруєння є головний біль, підвищення тиску, прискорене серцебиття, нудота. Зіниці розширюються, шкіра блідне, ковтати стає складно, з’являються судоми і навіть висхідний параліч. Є ризик померти від задухи. А в результаті контакту зі шкірою з’являється дерматит.

         Зовнішній вигляд: Листя молодої рослини схожі на моркву, петрушку або кріп, тому його можна не розпізнати. А от зрілу рослину можна пізнати за характерною ознакою: дудчасте стебло болиголова вкривають червоно-бурі плями. Суцвіття формою схоже на парасольку, і складається з безлічі дрібних квіток.

         Де росте: На пустирях, біля доріг, на городах, лісових галявинах, луках. Можна його зустріти і на звалищах, і біля залізниць.

Вовчі ягоди

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечний: Червоні плоди рослини дуже привабливі для дітей. Але всього кілька штук цих ягід можуть призвести до смерті. Ознаки отруєння: блювота, судоми, біль у животі, сильне слиновиділення. Якщо ж доторкнутися до листя рослини, на шкірі можуть виникнути опіки і пухирі.

         Зовнішній вигляд: Невеликий чагарник. Квітки рослини мають зеленуватий або рожевий відтінок. Плоди — невеликого розміру і червоного кольору.

         Де росте: У лісах, також використовується як декоративна рослина.

         Цікава інформація: Але все ж таки, як цікаво природа «розпорядилась» отрутою вовчих ягід. Наприклад, бджоли охоче збирають нектар з їхніх квіток і навіть годують ним своє потомство. Нічого від того з бджолами не стає. Яскраві соковиті кістянки з насолодою поїдають птахи і теж не падають мертвими. А от потрапить такий птах до пазурів кішки, тут же вовчі ягоди себе і виявлять: кішка від тієї їжі обов’язково загине. Ось як дивно діють вовчі ягоди на тварин.

Дурман звичайний

Стаття – Отруйні рослини України

Чим небезпечний: Особливо отруйне насіння дурману. Отруєння можна виявити за такими ознаками: розширені зіниці, внутрішньоочний тиск, прискорене серцебиття, блювота, головний біль. Якщо після потрапляння рослини в шлунок людини, вона вип’є води, в роті з’явиться неприємний смак.

         Зовнішній вигляд: Рослина має великі білі квіти у вигляді труб і велике листя.

         Де росте: У вологих місцях, біля доріг та житлових будинків.

         Цікава інформація:  Деякі представники цього роду відомі з давніх часів в Індії, де була навіть професія «отруйників датурою (дурманом)». Видова назва означає «смердючий» і вказує на неприємний запах свіжого листя рослини.

Незважаючи на отруйність багатьох рослин, варто зазначити, що непотрібних рослин у природі немає. Кожна з них має своє призначення і є корисною для природи. Тепер коли ви знаєте про небезпеку деяких рослин ви можете сміливо насолоджуватися часом на свіжому повітрі без переживань про небезпеку.Також якщо ви плануєте відпочинок на природі, не забудьте про можливість плед купить, який також стане вам у пригоді.

Автори Тетяна Домрачева, завідувач відділу аграрних досліджень та рослинництва НЕНЦ Микола Пінчук

Ця стаття була опублікована в журналі “Паросток” від 2020 №1. Якщо вам цікаві нові публікації та нові статті підписуйтесь на журнал “Паросток” за посиланням нижче.

https://peredplata.ukrposhta.ua/index.php?route=product/search&search=74561&type=main

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *