Музей Хліба

Виховання національно свідомого громадянина нашої незалежної держави можливе лише на високих ідеалах і традиціях українського народу. Однією з них є шанобливе ставлення до хліба.

Вчити любові до землі, до хліба, до людей праці — основна мета Музею хліба НЕНЦ

Вчити любові до землі, до хліба, до людей праці — основна мета Музею хліба Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. В ньому зібрано понад 2000 експонатів, які розповідають про історію хліба, його значення для людини, походження основних зернових культур (жита, пшениці, кукурудзи, ячменю та інших).

Майже за 40-річний період існування київського Музею хліба його відвідало понад мільйон учнів, студентів, батьків, учителів, політиків, працівників сільського господарства, вчених. На базі музею щорічно проводяться семінари, екскурсії, курси підвищення кваліфікації учителів, студентів, педагогічних працівників закладів позашкільної освіти.

Експозиція – історія похождення хлібних культур. НЕНЦ.

Тисячоліттями люди вирощували зерно, отримували борошно і випікали хліб. З ним вони пов’язували надію на життя. Це єдиний продукт харчування, без якого людина не обходиться ні жодного дня. У хлібі містяться практично всі поживні речовини і мікроелементи, потрібні людському організму. 

Сьогодні ми вже не можемо сказати, що хліб продається дешево. Але проблема його раціонального використання залишається. Значна кількість хліба просто викидається. Неекономно він витрачається і в шкільних їдальнях.

Дітям варто пам’ятати: щоб отримати 1 кг хліба при врожаї  20 ц/га, необхідно засіяти 4 м землі, а для цього виорати, підживити, скосити, обмолотити, висушити, відвезти зерно на хлібозавод і лише тоді спекти хліб. А ще привезти його в магазин і продати. Ось який довгий і складний шлях буханця на наш стіл.

Почесне місце в музеї відведено нашому улюбленому поетові Т.Г. Шевченку, який тепло писав у своїх творах про хліб, зокрема про тяжку працю хлібороба.

В експозиції музею також розповідається про Голодомор в Україні (1932-1933 рр.), 90-річчя якого виповниться в 2023 р.

В експозиції музею значне місце займає хліборобська нива воєнних (1941-1945) років та в період відродження. В цій експозиції закарбована сувора пам’ять, гнівне обвинувачення паліям війни.

Чітку уяву велетенської відстані в роках отримуєш, коли торкаєшся  знарядь праці, які служили нашим далеким предкам і представлені широкою експозицією в музеї (від дерев’яного плуга до сучасного трактора, від ковша для ручної сівби до комбайна)

музей хліба НЕНЦ

У Музеї хліба відображена велика роль українських вчених-селекціонерів — творців золотого колоса, академіків: В.М. Ремесла, В.Я. Юр’єва,
Ф.Г. Кириченка та багатьох інших. Майже кожний четвертий гектар озимої пшениці в Україні засіяний на той час насінням сортів, виведених В.М. Ремеслом.

Понад 100 красивих короваїв з різних куточків України можна побачити в експозиції «Хліб усьому голова». Окраса її, національний хліб України — наша пишна українська паляниця з рум’яним гребінцем.

У музеї також зібрано понад 100 експонатів різних сільськогосподарських культур: пшениці, жита, вівса, ячменю. Значне місце в музеї займає експозиція матеріалів народознавчого характеру.

Різні види українських короваїв в музеї хліба НЕНЦ

Музей хліба в Києві став джерелом руху молоді за бережливість, центром виховання доброти, працелюбства, шани до людей праці та щорічно поповнюється новими експонатами і новими розділами.

Відвідуючи Музей хліба, школярі дізнаються про тих, хто безпосередньо створює хліб, виводить нові сорти зернових культур, вирощує його на полях, випікає на хлібних заводах та в пекарнях. Серед експозицій знайшлося місце і для модерної сковороди гриль, яка виступає як один із партнерів музею. Цей кухонний помічник не тільки сприяє кращому вибору інструментів для приготування хлібних страв, але й відіграє ключову роль у рецептах, де хліб слугує основою для грильованих закусок.

Наша адреса: 04074, м. Київ, вул. Вишгородська, 19, тел. (044) 430-04-91.

[print_sldr id=7]

Categories: НЕНЦленд

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *