Кімнатні рослини: як і які варто висаджувати вдома та в офісах

Прагнення до озеленення інтер’єрів збільшується з кожним роком, але не завжди цей процес вдалий. У цьому контексті, зверніть увагу на можливість оновити декор з допомогою таких елементів, як пледи. Оптимальний вибір можна знайти на сайті купить плед, де представлений широкий асортимент якісних виробів, які стануть не лише практичним, але й стильним доповненням до вашого простору. При підборі асортименту та його розміщенні слід враховувати не лише декоративність рослин, а й еколого-біологічні особливості, які визначають вимоги до факторів зовнішнього середовища.

Перед тим, як озеленити приміщення, потрібно врахувати:

  1. Еколого-біологічні особливості рослин: вимоги до світла, вимоги до вологи, вимоги до температури повітря.
  2. Кількість рослин, що можна розмістити в певному приміщенні.

Функції, які виконує озеленення приміщень:

естетична функція (завдяки рослинам у приміщенні стає красивіше і затишніше),

заспокійлива функція (зелений колір заспокоює, відволікає),

зволоження повітря (листя рослин випаровує вологу і при цьому збільшується вологість у приміщенні),

очищення повітря (очищають приміщення від пилу, газів, летких речовин),

фітонцидну дію (деякі кімнатні рослини виділяють фітонциди), завдяки процесу фотосинтезу перетворюють вуглекислий газ у кисень.


Для озеленення інтер’єрів потрібне не лише бажання, любов до кімнатних рослин, а й деякі знання з екології та біології рослин, що будуть використані в озелененні, основи створення композицій чи фітокомпозицій, художнього оформлення інтер’єру.

          Бажано перед тим, як розпочати озеленяти приміщення, ознайомитися з основами фітодизайну — розміщення рослин у приміщеннях, декоративного оформлення інтер’єрів залежно від їх призначення та широкого використання для цього різних видів і форм рослин.

Кімнатні рослини: як і які варто висаджувати вдома та в офісах

          Фітодизайн дає змогу обґрунтовано ввести рослини у інтер’єр з урахуванням їх біологічної сумісності, пристосованості до умов середовища, естетичних функцій та здатності до часткового очищення повітря у приміщеннях, впливу на людей. Інтер’єр – це особливий біотип, який накладає відбиток на ріст і розвиток рослин. У кожному з інтер’єрів рослини повинні пристосуватися та не втратити своєї привабливості і декоративності.

          Кожне приміщення індивідуальне, і потребує індивідуального підбору рослин для озеленення. І при цьому слід врахувати як функціональне призначення приміщення, так і біологічні особливості рослин.

          Сучасне оформлення інтер’єрів передбачає вільне розміщення рослин з урахуванням їх біологічних особливостей і кількостей.

Одне з найважчих завдань у фітодизайні інтер’єрів – оформити інтер’єр рослинами так, щоб підкреслити його стиль, особливості і характер людей, які там перебувають.

          Оскільки часто ми стикаємося з тим, що хочеться озеленити якесь приміщення. І ми підбираємо рослини, які нам просто подобаються або які є в наявності, просто їх розставляємо на свій смак і ніби все гарно та красиво. Але через деякий час ми стикаємося з тим, що у деяких рослин жовтіють чи осипаються листочки, деякі припинили ріст, листя підсихає чи скручується, з’являються шкідники чи хвороби, рослини погано квітують або взагалі квітування припиняється.

Щоб уникнути таких ситуацій та марних спроб з озелененням, потрібно цю справу розпочати з ознайомленням правил та методів розташування рослин у різних інтер’єрах, а потім підібрати асортимент рослин згідно з правилами їх культивування.

          Кімнатні квіти були і є завжди окрасою інтер’єру, особливо житла. Їхні різноманітні за кольором листя і квіти пожвавлюють інтер’єр та роблять його затишнішим. Зелений колір кімнатних рослин позитивно і заспокійливо впливає на нервову систему та зір.

          Великі рослини ставлять на підлогу, рослини маленького і середнього розміру на підставки чи підвіконня. Зараз індустрія випускає кашпо, які мають дуже велику висоту, і лише зверху в них розміщується контейнер для ґрунту та рослини. Це дає змогу навіть рослини середнього розміру розміщати на підлозі і не зачиняти вікна.

Кімнатні рослини: як і які варто висаджувати вдома та в офісах

          Також, випаровуючи вологу з поверхні листя, кімнатні рослини підвищують вологість повітря, яке зазвичай у кімнатах доволі сухе, особливо під час опалювального періоду.

          Кімнатні рослини, також як і люди дихають, та при цьому їхнє листя накопичує на поверхні пил. Тому слід їх час від часу обприскувати та мити. Але це стосується лише рослин із гладеньким листям. Якщо листя має опушення, наприклад: фіалка узумбарська, глоксинія — їхнє листя обприскувати і тим більше мити не можна.

          Квітково-декоративні і особливо декоративно-листяні мають не лише декоративне значення, а й екологічне значення, вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень, очищаючи та освіжаючи повітря.

Рослини, які ростуть у приміщенні, можна поділити на декілька груп:
  • красиво-квітучі рослини (рослини з красивими квітами, рослини, що довго квітують);
  • декоративно-листяні рослини (рослини, які цінуються за красиві, яскраві або оригінальні форми листя, квітують непоказними квітами або взагалі не квітують);
  • виткі та звислі рослини (стебла яких довгі і красиво звисають чи в’ються),
  • кактуси та сукуленти.

          Добираючи декоративно-квітучі рослини для приміщення, бажано знати періоди їх квітування, який вигляд вони мають після квітування та кольори квітів, щоб вони пасували за кольором.

На підвіконнях рослини не варто щільно ставити до скла, оскільки листя, контактуючи з ним, влітку може зазнати опіків, а взимку загниватися від надмірної вологи.

  •           Рослини-фітофільтри — хлорофітум, цисус (кімнатний виноград), фікуси, драцена, спатифілум, бромелієві.

  •           Тонізуючі рослини — лимон та інші цитрусові, лавр, мирт, розмарин, пеларгонія.

  •           Рослини, що мають фітонцидні властивості — пеларгонія запашна, цитрусові, кавове дерево, лантана, розмарин, мирт, сансев’єра.

          За допомогою рослин можна простір приміщення поділити на зони.

          Великі рослини зазвичай ставлять на підлогу або на низенькі підставки. Красиво-квітучі, невеликі, компактної форми квіти виставляють так, щоб їх було максимально видно з усіх сторін, наприклад на журнальному столику.

Кімнатні рослини: як і які варто висаджувати вдома та в офісах

          Можна озеленити приміщення також групою кімнатних горщечкових рослин, які розміщують в один контейнер і створюють фітокомпозицію. Рослини для фітокомпозицій підбирають із врахуванням їхніх біологічних властивостей: освітленості, зволоженості та температури повітря. Адже якщо, наприклад, в одну ємність висадити вологолюбну рослину та посухостійку, то важко буде підібрати правильний полив, адже те, що добре одній рослині, буде надлишком чи недостачею для іншої рослини.

          Композиція у своєму складі повинна мати основну рослину, рослину-акцент та допоміжні види. Основою фітокомпозиції є довговічна, красива, стійка рослина.

Рослина-акцент — це красиво-квітуча чи ефектна декоративно-листяна рослина з контрастно забарвленим чи ажурним листям, яка привертає до себе увагу. Потім доповнюється композиція допоміжними рослинами, які, як правило, менші за розмірами та не є такими ефектними, тут якраз знадобляться ґрунтопокривні рослини. При створенні фітокомпозиції слід враховувати висоту рослин, найвищі рослини висаджуються по центру, рослину-акцент — близько до середини і найнижчі та непоказні рослини — близько до краю.

Найчастіше фітокомпозицію створюють з 3 – 5 різних видів рослин.


          За допомогою рослин можна візуально змінити розміри приміщення.

Наприклад, декілька одиночних рослин однакового розміру, які виставлені на рівних відстанях один від одного, можуть візуально скоротити довжину кімнати. А якщо рослини виставити ритмічно від найменшого до найбільшого або навпаки, то можна досягнути ефекту перспективи і візуально подовжити кімнату.

          У похмурий зимовий день живі горщикові рослини дуже оживляють хол, коридор, східці. Але для озеленення таких місць необхідно достатня кількість денного освітлення або приміщення повинно бути достатньо освітленим лампами.

Слід пам’ятати, що при озелененні слід також дотримуватися міри і не перезавантажувати приміщення.

Деякі рослини виділять леткі речовини – фітонциди, які сприятливо діють на здоров’я та самопочуття людини. Але якщо таких рослин багато і приміщення не провітрюється, то в повітрі накопичується надмірна кількість речовин, надлишок яких теж може бути шкідливим і може викликати головний біль.

          Надмірна кількість великих рослин теж небажана для житлової кімнати. Якщо це робоча кімната, офісне приміщення, то там можна і більше. Все це тому, що рослини лише вдень вбирають вуглекислий газ і виділяють кисень (всім відомий нам з курсу ботаніки процес фотосинтезу, який відбувається при сонячному світлі), а вночі процес фотосинтезу не відбувається, а процес дихання триває і, отже, кисень у кімнаті використовують не лише люди, а й рослини.

          При підборі кімнатних рослин для озеленення слід вибирати рослини, також враховуючи сторону світу, на якій розміщені вікна. Залежно від кількості світла, що потраплятиме в кімнату, варто підбирати рослини відповідної групи: світлолюбні, рослини помірного освітлення, тіньовитривалі.

  •           Світлолюбні — пеларгонія, фуксія, фінікова пальма, бальзамін, гібіскус, фейхоа, більшість кактусів, сукулентів, цитрусові.
  •           Тіньовитривалі — монстера, сансев’єра, спатифілюм, хойя, драцена, дифенбахія, плющ, хлорофітум, філодендрон, нефролепіс, адіантум, аспідистра, заміокулькас, клівія.

Щодо вологи, кількості води, якою поливають, кімнатні рослини поділяють на такі групи: вологолюбні, сухолюбні, рослини помірного поливу.

  Вологолюбні — циперус, адіантум, фінікова пальма, пеларгонія, азалія, алоказія, аглаонема, монстера, філодендрон, спатифілум, гібіскус, калатея, маранта, хамедорея.

  Сухолюбні — кактуси, сукуленти, аспарагус, сансев’єра, гемантус, заміокулькас.


Чи можуть кімнатні квіти бути шкідливими?

          Так, інколи може бути якщо велика кількість рослин у спальній кімнаті і вона не часто провітрюється, та рідко змивається пил із листя – може виникнути безсоння, головний біль.

Якщо багато рослин із фітонцидними властивостями чи сильно пахучих знаходиться в кімнаті – може виникнути головний біль.

Якщо є отруйні рослини і в домі є маленькі діти чи коти, це може бути небезпечно.

Наприклад, до рослин, які не варто вирощувати в жилих приміщеннях, належить досить поширена рослина – дифенбахія. Всі частини цієї рослини отруйні (сік). Також до отруйних належить олеандр (теж всі частини отруйні).

Представники родини Молочайні (пуансетія, молочай) теж через молочний сік не бажано вирощувати вдома, особливо коли є маленькі діти.


          В гостьовій кімнаті чи в залі для переговорів для створення приємної, теплої і привабливої атмосфери найкраще використати для озеленення інтер’єру високі зелені рослини.

          У маленькій гостьовій кімнаті краще рослини розміщувати на різних рівнях: на полу, на підставках, на вікнах. Створити так званий «хвилеподібний» ефект.

          В спальній кімнаті зелень кімнатних рослин повинна створювати атмосферу спокою, розслабленості, усамітнення. І слід ще раз наголосити, що їх повинно бути небагато. Можна використати трішки рослин, які мають легкий аромат: лаванду, мирт, розмарин — а також рослини з великими гладкими листками, наприклад фікуси.

          Фітодизайн кухні і столової можна створити декоративними теплолюбними та плодовими рослинами. Прекрасно себе тут буде почувати цисус (кімнатний виноград), який очищує повітря від гарі і диму.

          У передпокої не найкращі умови для рослин, тому що там часто темно і протяги, і не комфортно для рослин. Але якщо там є хоча б часткове освітлення, то там можна підібрати рослини, які можуть миритися з недостатнім освітленням: аспідистру, монстеру, цисус, заміокулькас.

          Оскільки у ванній кімнаті важливими є не лише рослини, але й інші елементи, такі як полотенця, можна використати полотенца з микрофибри, які також розбавлять інтер’єр вашої ванної кімнати. Тож, що до ванної кімнати, то теж є специфіка в озелененні і слід озеленяти, якщо є хоча б невелике вікно. Підбір рослин тут теж не дуже широкий, це рослини, які стійкі до вологого, жаркого клімату з недостатнім зволоженням. Це орхідеї, фікуси, деякі види папоротей, більбергії.


Автор Любов Штурмак,  завідувачка  лабораторії квітництва Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

Ця стаття біла опублікована в газеті “Юннат” №1(54) від 2021 року.

Більше цікавого можна прочитати, підписавшись на друковану продукцію НЕНЦ за посиланням https://art-test.nenc.gov.ua/?event=%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%86

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *